Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2013 19:49 - Вововица, Севлиево
Автор: mirkajo Категория: Регионални   
Прочетен: 4685 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 23.07.2013 00:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Вововица е местност в Северна България. Намира се в община Севлиево, област Габрово. Разположена е в горист район на юг от река Росица, северно от град Севлиево, в землището на село Кормянско. Климатът е умерен с мека зима и прохладно лято. Няма голямо количество валежи. В местността има къщи, но не е силно застроена. Местните жители не се смятат за съселяни с тези от Кормянско и дори си имат собствен официален празник — 24 юли.

Местността Вововица (оградена в зелено), с махалата Вововица (сивите карета покрай двата пътя):
image

imageИстория

На местния диалект „вововица” означава „воденица”. Махалата е кръстена на стара воденица, която се е намирала тук. Според легендата, един мелничар построил на това мястоводеницата и своята къща. Понеже той бил благ човек и имал много приятели, които редовно канел под асмата до воденицата, те започнали да се заселват със семействата си около воденицата и така се образувало село. Според официалната историография обаче, Вововица съществува като селище от 12-13 век и е създадена от чужденци - преселници от Влашко и Хърватско. През 14 век в селото се преместват и българи. Много хора още пазят своите влашки и хърватски обичаи и традиции. По времето на турското робство Вововица запада и от село се превръща в махала. Много хора се преместват в Кормянско и голям брой от къщите във Вововица са изоставени. Вместо да ги оставят да се саморазрушават, местните решават да ги разрушат и на мястата им залесяват. Така мястото става още по-самобитно и дивно.


image

До 60-те години на 20 век край селото функционира парфюмерийна, която става основен поминък за местното население и така има леко възраждане на местността. Тук е и единственото място в България, където се извличат благовонни масла от топола. Заради решението парфюмерийната индустрия да се концентрира в Южна България, парфюмерийната е закрита, а сградата й - разрушена.Това кара мнозина да се разселят из околните села и най-вече в Севлиево.

Много хора от селото имат рядко срещани в България имена – Зденка, Душан, Любодраг, Цветка, Цвитка, Стеломир, Бранка, Бранко, Бранимир, Романа, Момиче, Келиян, Траян.

imageРечник на диалектни думи от Вововица

  • автонем — задръстване
  • бикалям — обикалям, ограждам в кръг
  • вововица, вовица — воденица
  • катаран — катран, церен (цвят), мургав
  • теленижа — нижа (на тел, връв и т.н.), нанизвам.
  • съград — град
  • цвитка — цвете, цветенце

 




Гласувай:
1


Вълнообразно


1. barrybarovec - В казармата имахме един влах от Д...
22.07.2013 06:41
В казармата имахме един влах от Душево :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mirkajo
Категория: Регионални
Прочетен: 9722
Постинги: 3
Коментари: 1
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930